Foto
Foto
Foto
Foto

Porter: Starre IT zit value based zorg in de weg

22 mei 2017

Bron:Skipr. Nederland kan wereldwijd koploper worden op het gebied van value based healthcare. Maar dan moet er wel wat gebeuren op het terrein van informatietechnologie. Ook moet de patiƫnt een grotere inbreng krijgen, want 'patient knows best'.

Dat zei Harvard-hoogleraar Michael Porter tijdens de uitreiking van de Value Based Healthcare Prize 2017 op 11 mei. “Laat Nederland het eerste land zijn dat over de volle breedte van de zorg uitkomstmaten invoert”, aldus de grondlegger van de VBHC-methodiek. "Ik zie geen reden waarom Nederland niet binnen afzienbare tijd het leidende value based health care-systeem in de wereld kan zijn. Maar om zo ver te komen, heeft Nederland nog veel werk te verzetten op het gebied van IT. Er moeten betere standaarden voor informatie-uitwisseling komen. Daarnaast is de discussie over privacy volledig vastgelopen."

Eerste lijn

Wat Porter betreft, ligt de belangrijkste opdracht voor waardegedreven zorg momenteel in de eerste lijn. Anders dan de tweede lijn, met zijn duidelijk gedefinieerde ziektebeelden, behandelingen en zorgpaden, is de eerstelijn zorg voor alles holistisch, betoogt Porter. "In een eerstelijnspraktijk zijn duizend dingen tegelijk gaande, een dokter moet misschien wel vijftig routines op een dag uitvoeren. De vraag is dus hoe je waarde kunt creëren als de zorgvraag, behandeling en uitkomsten zo uiteen lopen."

Specialisatie is volgens Porter de oplossing. "Dus niet langer één organisatie die alle patiënten behandelt, maar een onderverdeling in verschillende patiëntengroepen. Eerstelijnscentra hoeven ook niet per se alles zelf te doen. Preventie bijvoorbeeld is een lastig specialistisch terrein. Dat zou de eerste lijn beter kunnen overlaten aan speciale preventiecentra. Bovendien is veel zorg in de eerste lijn gerelateerd aan bredere maatschappelijke problemen, zoals werkloosheid en huisvesting, dus is het zaak om aan te haken bij andere instanties."

 

Kijk hier voor het hele artikel: https://www.skipr.nl/actueel/id30488-porter-starre-it-zit-nederlandse-value-based-zorg-in-de-weg.html

 

Nieuws
Terug naar overzicht